De la bună vecinătate la un parteneriat de încredere
În zilele de 6-7 iulie 2023, a avut loc Forumul de Afaceri Ucraina-România-Moldova în Cernăuți, Ucraina, organizat de Consiliul Regional Cernăuți și Institutul de Cercetări Științifice a Integrării Europene și Cercetări Regionale al Universității Naționale „Yuri Fedkovici”. Scopul acestui eveniment de două zile a fost discutarea aspectelor importante ale cooperării tripartite și inițiativele de consolidare a acesteia. Moderatorii forumului au fost prim-vicepreședintele Consiliului Regional Cernăuți, profesor asociat Mykola Guytor, și directorul Institutului de Cercetare pentru Integrare Europeană și Studii Regionale al Universității Naționale „Yuri Fedkovici”, profesorul Anatoli Kruglașov.
Rectorul Universității, profesorul Roman Petryshyn, ia întâmpinat pe participanți cu căldură și a subliniat eforturile semnificative depuse de personal universități pentru dezvoltarea relațiilor internaționale, în relațiile speciale de parteneriat cu România și Moldova. Iar Mykola Guytor a evidențiat că baza cooperării internaționale, la nivel interstatal, regional și local, este interacțiunea dintre instituțiile de învățământ și științifice, cercetători, experți și educatori, care determină conținutul și direcțiile cooperării. Domnul Anatoli Kruglașov în raportul său a prezentat probleme care necesită atenție comună și a reflectat propuneri pentru soluționarea lor trasându-le prin experiența sa bogată în relațiile de cooperare științifică și educațională și a împărtășit viziunea sa cu privire la conținutul și componentele Forumului Ucraina-România-Moldova Cernăuți, idei care au fost propuse cu mulți ani în urmă și care sunt în sfârșit în curs de implementare. Pe lângă invitații din țară la forum au fost prezenți și reprezentanții țărilor vecine România și Republica Moldova, mai mulți experți și practicieni în management din cele trei țări partenere au dat răspuns invitației organizatorilor. Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Nicolai Barbu, a rezumat realizările și a conturat posibilele direcții de cooperare în triunghiul Ucraina-România-Moldova. Dr. Marcela Slyusarchuk de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, România, și Cesar Grozavu, Director Executiv al Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră din Suceava. Reprezentanții Republicii Moldova – profesorul Ludmila Roșca (profesor Jean Monnet) și Svetlana Cebotari de la Universitatea de Stat din Moldova din Chișinău, precum și conf. univ. Diana Ignatenko de la Universitatea de Stat Aleko Russo din Bălți – au susținute discursuri relevante care au vizat identificarea unor noi forme de cooperare. La eveniment, în format online, a participat și secretarul științific al Academiei de Științe a Moldovei, profesorul Liliana Kondratikova.
Propunerile făcute de participanții la evenimentul vor fi analizate și luate în considerare în elaborarea sarcinilor viitoare pentru cooperarea transfrontalieră dintre Ucraina, România și Republica Moldova.
Galerie Foto: