Masa rotundă: „Interacțiunea eficientă a administrației publice și a instituțiilor societății civile ca bază a rezilienței democratice în contextul integrării europene și euro-atlantice: experiența transfrontalieră Republica Moldova – Ucraina”

La Institutul de Administrație Publică, Universitatea de Stat din Moldova,16 mai a avut loc Masa rotundă: „Interacțiunea eficientă a administrației publice și a instituțiilor societății civile ca bază a rezilienței democratice în contextul integrării europene și euro-atlantice: experiența transfrontalieră Republica Moldova – Ucraina”, la care au participat 20 de funcționari publici din regiunea Cernăuți și reprezentanți ai mediului academic, ai societății civile. Din Republica Moldova, partenerul Proiectului, au participat 30 de primari, cadre didactice, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.

La Ședința de deschidere a evenimentului au vorbit: dl Serghei PALIHOVICI, directorul Institutului de Administrație Publică, Republica Moldova; dl Serhii HAKMAN, director adjunct al Centrului regional Cernăuți de perfecționare, conducătorul proiectului, dl Mykola HUJTOR, primul vice-președinte al Consiliului Regional Cernăuți, dl Djavid PAKNEHAD, director, Centrul de Caritate pentru Refugiați (CCR), Sara SIVKOVA, Ofițeră Asociată pe Protecție, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR în Moldova).

Participanții s-au implicat activ în analiza subiectelor abordate de autorii rapoartelor:

  1. Europenizarea și socializarea politică – factori importanți în consolitarea societății civice în Republica Moldova și Ucraina. dna Ludmila ROȘCA, dr. hab., conf.univ., Universitatea de Stat din Moldova
  2. Dialogul administrațiilor publice și instituțiilor societății civile ca factor decisiv pentru dezvoltarea unei societăți democratice. dl Serhii HAKMAN, director adjunct al Centrului Regional  Cernăuți de Perfecționare, doctor în istorie, conf. univ., Ucraina
  3. Despre activitatea Centrului de Caritate pentru Refugiați (CCR) și a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR în Moldova), Djavid PAKNEHAD, Sara SIVKOVA.

La sesiunea de întrebări – răspunsuri, la dezbateri au participat: dl Mykola HUJTOR primul vice-președinte al Consiliului Regional Cernăuți, dl Djavid PAKNEHAD, director, Centrul de Caritate pentru Refugiați (CCR), Natalia ROTARU, doctor habilitat în științe politice, profesor universitar, Universitatea Națională „Yuri Fedkovici” din Cernăuți ș.a.

Asigurarea financiară a proiectelor a fost abordată de primarii din Moldova și Ucraina, în schimbul de opinii s-au implicat activ: Inna GONDUREAGA, Ana CERNEVA ș.a. Ziua s-a încheiat cu o excursie în orașul Chișinău, moderată de dl Simion ROȘCA.

A II-a zi colegii de la Cernăuți au participat Conferința științifico-practică internațională a Institutului de Administrație Publică. Apoi au vizitat primăria din Ghidighici, moderată de dna Victoria CALMÎȘ, primarul Comunei.

GALERIE FOTO

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *