REZULTATELE SEMINARULUI ȘTIINȚIFICO-PRACTIC al primarilor și funcționarilor publici din România, Republica Moldova, Ucraina, lideri ai ONG, cu tema: „Reziliența democrației în statele candidate la integrare în Uniunea Europeană”, din 7-8 noiembrie 2024

Acțiune din Proiectului Jean Monnet: „Centru de Excelență” „Consolidarea sustenabilității democrației prin educație civică” / „Strengthening   democratic   sustainability   through   civic education”   Project 101085234 — SDSCE.

La Seminarul științifico-practic au fost discutate diferite aspecte ale rezilienței democrației, asigurată de instituțiile politice, socio-culturale funcționale, eficiente; de o societate civilă matură; de implicarea masivă a cetățenilor în luarea deciziilor importante pentru dezvoltarea comunității și a societății contemporane. Un subiect actual inclus pe Agenda Seminarului este: semnificația politicilor publice pentru toate grupurile sociale, pentru fiecare cetățean. Obiectivul principal al Seminarului: un schimb de bune practici, acumulate și promovate de primarii și funcționarii publici din cele trei state, util pentru statele candidate la aderarea în Uniunea Europeană.

Au studiat/interpretat fenomenul rezilienței savanții: Gabriela GOU DENHOOFT  doctor habilitat, profesor universitar, Universitatea din Oradea. Rezultatele investigației au fost expuse în raportul: „Testul rezilienței în fața schimbărilor politice și sociale”; Ludmila ROȘCA, doctor habilitat în filosofie, conferențiar universitar, Institutul de Administrație Publică, USM, a prezentat raportul: „Reziliența democrației în Republica Moldova”; Mihaela Daciana NATEA, doctor conferențiar universitar, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „G.E.Palade”, Coordonator al Proiectului Jean Monnet „Centru de Excelență în Securitate Europeană și combaterea dezinformării, Tîrgu Mureș, România.

Activ s-au implicat în promovarea bunelor practici autorii raportului: „Exemple de bune practici, cu privire la colaborarea dintre instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale, în vederea identificării de soluții de îmbunătățire a calității vieții locuitorilor din zona montană a României”,  Dănuț UNGUREANU, dr. ing. cercetător recunoscut (R2), – Academia Română, Centrul de Economie Montană – CEMONT, Agenția Națională a Zonei Montane și Veronica ȚARAN – BACIU-GEORGESCU, doctorand, Academia de Studii Economice București, Director General,  Agenția Națională a Zonei Montane, Director general.

Ana Maria BERCU, doctor habilitat, profesor universitar, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, România, în raportul: „Reziliența tinerilor pe piața forței de muncă europene: Rolul competențelor verzi în adaptarea și sustenabilitatea profesională”, a apreciat importanța și necesitatea dezvoltării competențelor verzi la toți cetățenii statului democratic, punând accent pe grupul tinerilor.

Au deservit obiectivul principal al Seminarului: schimb de bune practici,savanții: Serhii Hakman, doctor conferențiar universitar, director adjunct, Centrul regional Cernăuți de perfecționare a calificării funcționarilor publici, Ucraina, prin raportul: „Intereacțiunea dintre autorități și instituțiile societății civile în consolidarea rezilienței democrației în condițiile de război”; Iurie BULAI, doctor în drept, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI, „Aspecte de colaborare între instituțiile de administrație publică și organele de drept în vederea prevenirii și contracarării fenomenelor de extremism/terorism — separatism”.

          O semnificație aparte pentru fortificarea rezilienței instituțiilor publice din Republica Moldova o au rapoartele prezentate de savanții: Valeriu SAINSUS, doctor, conferențiar universitar, Academia de Studii Economice din Moldova, „Modelarea administrativ-teritoriala a Republicii Moldova -context demografic”; Tatiana Savca, formator, Institutul de Administrație Publică, USM,

Sporirea competențelor aleșilor locali la primul mandat: între necesitate și provocări”.

          Implicarea primarilor, funcționarilor publici, reprezentanților ONG a permis participanților la Seminar să înțeleagă semnificația unor astfel de întruniri. Victoria CALMÎȘ, primarul s. Ghidighici a informat audiența despre colaborarea cu primarii din regiunea Cernăuți, care, la moment, a evoluat în colaborare treipartită, negociind cu primării din România. Oxana CATĂRĂU, specialist principal relații externe, Primăria Ialoveni a discutat cu dna Albina GRISCENCO despre posibilitățile colaborării.  Mariana JALBĂ, șefa Direcției Cultură și Turism, Consiliul raional Hîncești a discutat cu dl Vasilie TODERCIUC, primar, Kuciurenii Mare despre proiecte comune în domeniu.

Organizatorii Seminarului au definit direcțiile de cooperare pe viitor. Astfel va fi elaborat un nou proiect Jean Monnet „Centru de Excelență” axat pe instruirea continuă a primarilor și funcționarilor publici din Republica Moldova.



Promovarea rezultatelor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *